Putz Lívia 

 

 

 

 

Putz Lívia

fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó
biorezonancia terapeuta
Tel.: 06 (30) 416 76 62
E-mail: putz.livia@smaragdhaz.hu
Skype: putzlivi

www.smaragdhaz.hu
www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com

 

Putz Lívia - fitoterapeuta szakértőnk rovata

Gyógynövényes aromaterápiás kismamapárnák

 

A várandósság az az időszak, amikor különösen meg kell gondolnia a kismamának, hogy milyen gyógyszereket vesz be, de ezekben a hónapokban a természetes gyógymódokat sem szabad felelőtlenül használni.

A gyógynövények többségét tilos alkalmazni a várandósság alatt.

Van azonban néhány kivétel, amelyet a megfelelő módon, bátran használhatnak a pocakos anyukák is. A gyógynövényekkel kombinált kismamapárnák kényelmes és biztonságos módszert jelentenek ennek a néhány gyógynövénynek az alkalmazására.

Levendulavirággal töltött aromaterápiás kismamapárna

A levendula a benne található illóolajaknak és egyéb hatóanyagoknak köszönhetően igen hatékony gyulladáscsökkentő szer, főleg különböző ideggyulladásokra alkalmazható, de jót tesz a nőgyógyászati gyulladások, és légúti fertőzések esetén is. Elsőrendű nyugtató, stresszoldó és görcsoldó hatása van, hozzásegít a nyugodt alváshoz nehezebb időszakokban. Fertőtlenítő hatásai is ismertek.

A levendulavirágos párna biztonsággal használható a várandósság alatt, a szülés során, és utána is a gyermekágyas, babázós időszakban.

 

Citromfűvel töltött aromaterápiás kismamapárna

A levendulához hasonlóan a citromfű is nyugtató, görcsoldó hatású, és elsőrendű vírusölő (főleg belsőleg fogyasztva). Aromapárnaként várandós anyukák is biztonsággal használhatják.

 

Kamillavirággal töltött aromaterápiás kismamapárna

A kamillavirág kellemes illata a párnából kiszabadulva gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó hatásával segít a párna használójának.

Ez a párna szívbetegeknek és tüdőasztmásoknak NEM jó választás, ők inkább kerüljék a kamilla alkalmazását.

  Minden egyéb esetben biztonsággal alkalmazható.

 

A levendula, a citromfű és a kamilla aromapárna az alábbiakban nyújthat segítséget.

A várandósság időszakában:

  • nyugodt alvást biztosít
  • csökkentheti az esetleges görcsöket, összehúzódásokat
  • csökkentheti a kismama szorongásait, félelmeit stresszoldó hatásának köszönhetően

A szülés során:

  • a levendula vagy a citromfű illata a szülés alatt nyugtatóan hat a szülő nőre, könnyíti a fájások elviselését, könnyíti a légzést.

A szülés után:

  • segítheti a baba és a mama nyugodt alvását
  • a babánál hozzájárulhat a hasfájás csökkentéséhez (mivel az emésztőrendszer görcseit is hatékonyan csökkenti)
  • fertőtleníti a levegőt (kisebb a nátha és egyéb apróbb fertőzések elkapásának lehetősége) Ez különösen akkor lehet hasznos, ha közösségbe járó nagytestvér is van.

 

 

A gyógynövényekről általában

 

Az 1850-es évekig jobbára gyógynövényekkel és egyéb, ma már „alternatív”-nak számító módszerekkel gyógyítottak az orvosok és a vidéki javasasszonyok, füvesemberek is. A mai kor embere szinte teljesen elfeledkezett a természet eme óriási kincstáráról, és sokszor olyan problémákra is gyógyszert vesz be, ami egy kis növénykével elmulasztható lenne.

A gyógynövények különböző hatóanyagokat tartalmaznak, amikből gyakran készítenek gyógyszereket, a kiinduló anyag hatékonyságát mégsem ismerik el sokan. Pedig a növényből kivont, agyondolgozott hatóanyag sokszor már nem olyan hatásos, mint az eredeti növényben komplexen megtalálható hatóanyag, vagy nagyon sok mellékhatása van.

Fitoterapeutaként azt vallom, hogy a mai kor emberének szüksége van az orvostudomány vívmányaira, módszereire, eredményeire, de nem minden áron, nem minden helyzetben. Megfelelő tudással, és gyakorlattal egy képzett „füvesember” sokat tehet annak érdekében, hogy a betegség könnyebben elmúljon, sőt, hogy az a betegség ne is jöjjön elő.

Bélrendszeri problémáknál (pl. gyulladások, fekélyek, szorulás vagy épp hasmenés), májproblémáknál, veseköveknél, nőgyógyászati problémáknál, és még sok más téren is igen hatékony lehet a gyógynövények alkalmazása megfelelő étrenddel, életmóddal párosítva.

És ami még nagyon fontos: a ma emberének sokszor nem csak a testét kell gyógyítani. A pszichoszomatikus betegség fogalmát az orvostudomány is elismeri (hiszen ő gyártotta ezt a fogalmat), a hozzám fordulóknak szinte minden esetben valamilyen lelki problémával is meg kell küzdeniük ahhoz, hogy a teljes gyógyulás útjára lépjenek.

Használja mindenki szeretettel, és tisztelje azt, amit a természet tud nyújtani!